Bilden visar en truckförare under truckförarutbildning inför uppkörning av truckkörkort

Olika klasser av truckkort och vad de betyder

De olika klasserna av truckkort och vad de betyder och hur detta kan påverka din karriär som truckförare. Om du vill skaffa truckkort måste behöver du oftast veta vilket behörighet som kommer att kräva. Klass A och B är de vanligaste, men det finns olika truckar som ingår i dessa kategorier.

Du måste i det flesta fall vara minst 16 år gammal för att få gå en truckförarutbildning. Det kan även finnas specifika krav ute på arbetsplatsen som ställer krav även på ett traditionellt fordonsskörkort. Även om du har en godkänd truckutbildning så är det din arbetsgivare som bevilja dig ett körtillstånd på arbetsplatsen. Utan detta körtillstånd för truck får du inte framföra en truck.

Utbilda dig hos en truckutbildare som finns på flera orter

Välj gärna en truckutbildning som finns på flera orter. Söker du efter truckutbildning i exempelvis Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Jönköping när du behöver ta truckkörkort eller truckkort.

Vill du arbeta som truckförare så kan detta i många fall vare ett bra nätverkande. Detta kan vara extra bra om du ska byta arbetsort. När du letar efter arbeten som passar för truckförare så brukar det oftast röra sig om industri, e-handels lager, men även olika byggvaruhus och grossister.

Generellt så finns det många större e-handlare som behöver förstärka upp vid olika försäljningstoppar. Men även olika industrier rekryterar in inför en ökning i produktion. Det kan vara en god idé att vara ute i någorlunda god tid inför detta. Framförallt så kan det vara bra att du har gått färdigt din truckförarutbildning.

Skillnaden mellan truckkort för klass A och truckkort för klass B

Truckkort för Klass A omfattar llåglyftande plocktruck, ledstaplare, låglyftande åktruck och låglyftare. Om du vill ta ditt truckkörkort för klass A måste du gå en kurs som täcker alla dessa typer av truckar.

Truckkort för för klass B är den mest eftertraktade typen av körkort av flertalet arbetsgivare. Med ett truckkort av klass B är du ett steg närmare ett nytt jobb i ett lager, en terminal, en industri- eller detaljhandelsmiljö. Klass B omfattar alla truckar i klass A, plus motviktstruckar, höglyftande åkstaplare, skjutstativtruckar, höglyftande plocktruckar, smalgångstruckar och fyrvägstruckar..

Om du vill skaffa ett truckkort ska du se till att veta vilken klass du behöver. Klass A och B är de vanligaste, men det finns skillnader mellan de två. Med ett körkort i klass B har du fler jobbalternativ öppna för dig i en rad olika miljöer. Oavsett vilken väg du väljer ska du se till att gå en kurs som täcker alla grunder så att du kan vara helt förberedd för din nya karriär som truckförare.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Relaterade inlägg