Bilden visar en elbil som laddas vid en ev laddstation, ladda elbil hemma med rätt laddstation typ 1 och typ med rätt laddningskablar typ 1 och typ 2

Så här väljer du rätt EV laddkablar med kontrollbox

Så här väljer du rätt EV laddkablar med kontrollbox eller rätt laddningskablar av typ 1 eller typ 2. Det finns olika typer av laddningsstationer för hemmet typ 1 och typ 2. Det finns olika adaptrar som exempelvis adapter för chademo Tesla, men även laddningskabel adaptrar för typ 1 och typ 2.

Så här laddar du elbilen hemma

Om du äger ett elbil (EV) är det troligt att du har behövt tänka på hur du ska ladda din bil. Elbilar måste anslutas till en extern strömkälla för att kunna laddas, detta kallas för EV laddningsstation eller laddbox. Det finns några olika alternativ för elbilsägare dessa benämns då oftast som just EV laddningsstation. Här går vi igenom de olika typerna av laddningsstationer och kablar för EV.

EV laddningsstationer som fungerar för att ladda elbil hemma

Det finns flera olika typer av laddningsstationer tillgängliga för EV ägare som vill ladda elbil hemma. Vilken typ av station du väljer beror på din budget, det utrymme du har till förfogande och dina laddningsbehov

Laddningsstation Typ 1: En typ 1 laddningsstation använder ett standard uttag för att ladda din elbil. Dessa stationer är det mest prisvärda och därigenom det vanligaste alternativet. Med dessa tar det också längst tid att ladda en elbil. Om du har lång pendlingstid eller ofta kör långa sträckor är en typ 1 laddningsstation förmodligen inte det bästa alternativet för dig.

Typ 2-laddningsstation: En typ 2 laddningsstation har en annan typ av kraftanslutning som är betydligt högre, vilket laddar din elsbil (EV) mycket snabbare än en typ 1 laddningsstation. Typ 2 laddningsstationer är dyrare än typ 1 laddningsstationer, men de är fortfarande ett relativt prisvärt alternativ för många människor.

Snabbladdningsstation: En snabbladdningsstation är det snabbaste sättet att ladda en elbil. Dessa stationer använder likström i stället för växelström, vilket innebär att de kan ladda en EV på några minuter i stället för timmar. Snabbladdningsstationer är också det dyraste alternativet, så de kanske inte är genomförbara för alla.

Olika laddningskablar och adaptrar för laddningskabel för elbilar

När du väl har valt en laddningsstation måste du också välja rätt typ av kabel för att använda den. Det finns två typer av laddningskablar som kan användas med elbilar: Typ 1 och typ 2. En laddningskabel av typ 1 används vanligtvis med äldre modeller av elbilar. Den här typen av kabel har en rund kontakt i ena änden och en platt kontakt i den andra.

En laddningskabel av typ 2 är den vanligaste typen av kabel som används med EV:s idag. Den här typen av kabel har två platta kontakter, en i varje ände. Om du ofta laddar din EV vid olika typer av laddningsstationer kan du behöva investera i båda typerna av laddningskablarna så att du alltid kan ladda din bil oavsett var du befinner dig,

Adaptrar för laddningskabel för elbil som adapter chademo för Tesla

I vissa fall kan du också behöva en adapter för att kunna använda vissa typer av laddare med din elbil. Om du till exempel äger en Tesla kan du behöva en adapter. Detta är vanligvis en så kallad adapter chademo för Tesla. För att på så sätt kunna använda vissa laddare med din elbil.

Adaptrar är vanligtvis inte alltför dyra, men det är viktigt att göra din forskning innan du köper en så att du får rätt adapter för dina behov. Som elbils ägare är det viktigt att välja rätt typ av laddare och kabel för dina behov, annars kanske du inte kan ladda din bil när du behöver det. Kontakta gärna en expert på elbilsladdning som exempelvis evchargeplus.com.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Relaterade inlägg