Varför du bör använda vinterdäck

I stora delar av landet har vi sett mycket snö de senaste dagarna och mer snö är på väg de närmaste dagarna. Det är hög tid att byta till vinterdäck på Gotland. Vinterdäck är mycket viktiga under vinterväglag eftersom de kan vara skillnaden mellan liv och död i trafiken, både för dig själv och andra.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck är tillverkade av en speciell typ av gummi som förblir flexibelt i kallt väder, till skillnad från sommardäck på Gotland som hårdnar när temperaturen sjunker under 7°C. Denna flexibilitet är viktig eftersom den gör att däcket greppar vägen bättre, vilket ger extra dragkraft och kontroll vid körning på isiga eller snöiga vägar. Hårdgjorda vanliga däck riskerar att glida och halka på dessa typer av underlag.

En annan viktig skillnad mellan vinterdäck och vanliga däck är deras slitbanemönster. Vinterdäck har djupare slitbanegårdar som hjälper dem att förflytta vatten och slask på vägytan, vilket förhindrar hydroplaning. De har också vanligtvis små slitsar som kallas lameller som ökar dragkraften genom att bita sig fast i snö och is.

Varför är vinterdäck så viktiga?

Under vinterförhållanden löper både förare och fotgängare en ökad risk att bli inblandade i en trafikolycka. Faktum är att en studie visade att dödsolyckor löper 26 % större risk att inträffa under vintermånaderna än under sommarmånaderna.

De flesta av dessa olyckor inträffar på grund av dåliga vägförhållanden, t.ex. hala ytor eller dålig sikt på grund av dimma eller snö. Även om du inte kan kontrollera vädret eller vägförhållandena kan du kontrollera om du använder vinterdäck eller inte. Genom att göra detta enkla byte kan du minska risken för att bli inblandad i en olycka i vinter.

Slutsats

Nu när vintervädret är här är det dags att se till att din bil är utrustad med rätt däck. Dessa specialiserade däck är tillverkade av en flexibel gummiblandning som inte hårdnar i kallt väder, vilket innebär att de ger bättre dragkraft och kontroll på isiga eller snöiga vägar. De har också djupare slitbanegårdar som hjälper till att driva bort vatten och slask, samt små slitsar som kallas sipes som ökar dragkraften genom att bita sig fast i snö och is. Om du är orolig för säkerheten i vinter, se till att byta till vinterdäck – det kan vara skillnaden mellan liv och död.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Relaterade inlägg