Bilden visar ett tunnelväxthus eller bågväxthus, inför köp av växthus bör du även se om vackra växthus av trä kan passa för dina odlingar

Vilka typer av växthus är rätt för dina odlingar?

Om du funderar på att börja odla i ett växthus kanske du undrar vilken typ av växthus du bör köpa. När du köper växthus är det även bra om det är tillräckligt stort, samt väl anpassat. Även för dina framtida odlingar. Det finns flera olika typer av växthus, var och en med sina egna för- och nackdelar.

Välja mellan växthus av trä, eller ett växthus i aluminium?

Ett växthus av aluminium är ett av de mest populära typerna av växthus. Det är ett smidigt sätt att bygga växthus på och som möjliggör maximal exponering av solljus. Växthus med aluminiumkonstruktion är vanligtvis tillverkade med ett ramverk i aluminium, samt med polykarbonat i både väggar och tak.

Det finns även växthus med glasväggar och glastak. Polykarbonat och kanalplasttak är dock att föredra då dessa tål betydligt mer av yttre påfrestningar. En nackdel som kan göras gällande med växthus glas är att det oftast blir dyrare. Framförallt om man vill ha ett laminerat glas. Vilket gör att dessa kommer att vara betydligt dyrare i inköp och underhåll än många andra typer av växthus.

Det kan dock vara både praktiskt och vackert i ett växthus i trä som har trästomme eller ett orangeri. Där en större del av växthuset utgörs av tegelsten eller annan typ av murad sten.

Ska du köpa växthus så bör du i tidigt skede bestämma dig för hur pass stort växthus som du faktiskt behöver. Har du väl börjat odla ekologiskt så kommer du garanterat över tid vilja utöka detta. Det kan därför vara bra att ta till något i storlek uppåt när du ska köpa växthus.

Tunnelväxthus och bågväxthus

Tunnelväxthus och bågväxthus är andra populära typer av växthus. Det har fått sitt namn från det faktum att det har en bågformad och tunnelliknande utformning. Växthus av typen tunnelväxthus och bågväxthus, är vanligtvis tillverkade av polykarbonat eller glas. Vilket gör dessa mycket hållbara.

Genom att det har en rundare design så blir det även ett mjukare intryck i din trädgård. I viss mån får du även en utökad och naturligt följsamt odlingsutrymme med ett tunnelväxthus.

Köp ett nytt växthus eller renovera ditt gamla med polykarbonat

Det finns flera olika typer av växthus, var och en med sina egna fördelar. I merpart kan du enkelt dela upp de olika typerna av växthus, som vanliga växthus med aluminium ram, växthus i trä, tunnelväxthus alternativt bågformade växthus.

På så att du kan välja det som är rätt för dig. Hos en växthusleverantör kan du hitta flera andra modeller och köpa växthus som passar bra för alla dina odlingar.

Vill du bygga eller renovera ett växthus så finns det ersättning för glas eller kanalplast av polykarbonat. Kanalplasttak går även att använda som plasttak till uterum och tål att belastas för det ändamålet. Polykarbonatskivor är oerhört hållbara och effektiva på både uterum som på växthus.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Relaterade inlägg