Bilden visar en vattenskoter förare som med nya vattenskoter reglerna kräver förarbevis för vattenskoter och körkort för jetski och vattenskoter

Nya regler: Förarbevis för vattenskoter

De nya vattenskoter regler började gälla 1 maj 2022 och kräver förarbevis för vattenskoter. Nu krävs det således ett körkort för vattenskoter för att köra vattenskoter i Sverige och på svenska vatten. Detta gäller således vattenskotrar och jetski.

Dessa definieras som ”en liten farkost som drivs av en utombordsmotor eller en jetdrift”. I och med den nya lagstiftningen för vattenskotrar kommer det att krävas ett vattenskoter körkort eller ett jetski körkort, för att köra en vattenskoter i Sverige.

Förarbevis för vattenskoter eller körkort för vattenskoter?

Körkort för vattenskoter eller körkort för jetski heter egentligen förarbevis vattenskoter. Utbildningen brukar benämnas som vattenskoterutbildning. Men den kan även benämnas som förarbevis vattenskoter och med exempelvis en tillagd ort. Exempelvis: Förarbevis vattenskoter Norrköping, Karlstad, Göteborg, Stockholm och Malmö.

Syftet med vattenskoter regler

Syftet med vattenskoter reglerna är att skapa bättre förare av vattenskotrar och minska olyckor. Med vattenskoterförare som är uppdaterade på de regler och villkor som gäller för vattenskotrar. På så sätt räknar man över tid att det kommer att utbildas och skapa bättre och mer riskmedvetna vattenskoterförare.

Med kunskap om olyckor och hur man kan undvika dessa så har det nämligen visat sig att olyckorna minskar markant. Det är oftast genom okunskap om gällande regler och villkor. Det flesta påkörningsolyckor med vattenskoter sker i exempelvis badvikar och annat.

Genom att kräva ett vattenskoter körkort hoppas man att vattenskoterförarna ska vara mer ansvarsfulla förare. Genom att planera sitt framförande samt ta sig tid att lära sig både teori och praktik.

Framförallt hur man på ett säkert sätt använder sin farkost i olika vatten och var man får framföra vattenskotern och hur. Detta inkluderar att lära sig om farleder, vikar, skärgården och havsnära.

Så här utför du en vattenskoter utbildning och får körkort för vattenskoter

Att ta ditt vattenskoterkörkort i Sverige kräver att du måste också klara ett skriftligt prov och ett praktiskt prov. Det skriftliga provet omfattar ämnen som regler och föreskrifter, säkerhetsrutiner och navigering. Det praktiska provet testar din förmåga att använda en vattenskoter på ett säkert sätt i olika typer av vatten.

När du har klarat av båda proven och anses som en säker vattenskoterförare så kommer din utbildningssamordnare lämna över detta till en godkännande myndighet. Det är denna myndighet som beviljar dig ditt förarbevis för vattenskoter.

Detta får du i merpart som ett pappersbevis. Du kan i samband med ansökan ansöka om ett körkort för vattenskoter i liknande form som det för dina övriga körkort.

Anledningen till varför du måste ta körkort för vattenskoter

Det finns flera anledningar till varför du bör skaffa ett körkort för vattenskoter. Först och främst är det den nya vattenskoter reglerna. Om du ertappas med att köra en vattenskoter utan körkort kan du bli föremål för böter eller andra påföljder.

För det andra visar ett körkort att du har tagit dig tid att lära dig om att säkert framföra din vattenskoter. Detta kan ge dig en ökad känsla av trygghet när du använder din vattenskoter. Eftersom du vet att du är förberedd för ett flertal situationer som kan uppstå och lära dig undvika dessa i bästa fall.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Relaterade inlägg